Aito nurmikko – kestävää kauneutta kotipihaan
Mediassa keskustellaan tekonurmikoista, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan kotipihoilla helppoutensa ja hoitovapautensa vuoksi. Aiheesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat ja TM Rakennusmaailma. Helsingin Sanomien artikkelissa nuori perhe oli valinnut tekonurmen tilankäytön ja helppouden vuoksi.
”On hienoa, että mediassa keskustellaan näistä valinnoista ja tuodaan esiin erilaisia ratkaisuja. Samassa yhteydessä tekonurmikoiden ja niiden sisältävän muovin ympäristövaikutukset pitää myös tuoda esiin. Elävä nurmikko on kaunis ja ympäristön ja ihmisten hyvinvointia edistävä ratkaisu. Nurmikon valitseminen on askel kohti kestävämpää piha- ja puutarhakulttuuria”, sanoo kotipuutarhan GreenCaren brändi- ja tuotekehityspäällikkö Arja Laivonen.
Luonnollinen kauneus ja helppohoitoisuus kulkevat käsi kädessä
Vaikka tekonurmen houkuttavuus perustuu sen helppouteen, elävän nurmikon ylläpito ei ole niin työlästä kuin voisi ajatella, kun sen perustaa ja hoitaa oikein. Nurmikon pohjaksi kannattaa laittaa runsaasti multaa, 20-30 cm kerros. Elävä nurmikko tarjoaa monia hyötyjä paitsi silmille, myös ympäristölle.
Aito nurmikko toimii osana pihan ekosysteemiä ja tarjoaa elinympäristön lukuisille hyönteisille ja maaperän mikro-organismeille. Ne vahvistavat luonnon monimuotoisuutta. Perinteinen nurmikko ei ole vihreä matto, vaan sen juuristo toimii maaperän stabiloijana ja auttaa estämään eroosiota.
Nurmikon terveysvaikutuksia
Kotimaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kosketus maaperässä eläviin mikrobeihin voi vahvistaa ihmisen immuunijärjestelmää, erityisesti lapsilla.
”Lapset, jotka leikkivät aidolla nurmikolla, voivat altistua hyödyllisille bakteereille, jotka auttavat vahvistamaan heidän immuunijärjestelmäänsä”, kotipuutarhan kategoriapäällikkö Jussi Petäjä toteaa.
Aito nurmikko mukautuu luonnollisesti ja helpottaa pihojen hoitoa
Tekonurmelle on joissain tilanteissa paikkansa. Se pysyy saman värisenä, mutta tarvitsee myös puhdistusta ja ylläpitoa.
Elävä nurmikko muuttuu vuodenaikojen mukaan. Se kasvaa kesäisin ja lepää talvella, mikä on sen luonnollista sykliä. Pihan ei myöskään aina tarvitse olla täydellisen siisti ja tasainen – välillä luonnonmukaisuus ja tietty villiys tuovat pihaan erityistä charmia.
”Meidän ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä pihanhoidossa. Luonnollisempi nurmikonhoito voi olla jopa armollisempaa sekä pihalle että pihan omistajalle. Pitkäksi jätetyt nurmikon reuna-alueet voivat tukea monimuotoisuutta ja vähentää hoitotarvetta. Ja nurmikkosilpun voi jättää paikalleen rikastuttamaan maaperää – se tukee maaperän pieneliöitä ja edistää nurmikon terveyttä ilman lisätyötä”, Arja kuvailee.
Mikromuovien vaikutukset ja tekonurmien ympäristövaikutukset
Tekonurmista irtoaa ajan myötä mikromuoveja, jotka kulkeutuvat maaperään ja vesistöihin. Tämä voi olla erityisen haitallista paikalliselle ekosysteemille ja ympäristölle.
WWF:n vuonna 2019 julkaisemassa raportissa todettiin, että mikromuovia saattaa päätyä ihmisten elimistöön jopa pankkikortin verran viikossa, riippuen mm. elintavoista ja -ympäristöstä (osa uusista tutkimuksista päätynyt alhaisempiin määriin, ks. linkki).
”Mikromuovit ovat kasvava ympäristöuhka, ja meidän on yhdessä kuluttajien kanssa tehtävä tietoisia valintoja niiden vähentämiseksi. Elävän nurmikon valinta on pieni, mutta merkittävä askel kohti puhtaampaa ympäristöä”, Jussi toteaa lehdistötiedotteessa.
”Mietimme Bernerillä jatkuvasti, millä tavoilla voisimme vähentää muovin määrää. Tuntuu tietysti nurinkuriselta, että samaan aikaan esimerkiksi juuri tekonurmen suosio pihoilla on kasvanut. Meillä kaikilla on vastuu tehdä valintoja, jotka tukevat puhtaampaa ja terveellisempää tulevaisuutta. Valitsemalla aidon nurmikon voimme pienentää mikromuovien määrää ympäristössämme”, Arja kertoo.