Kärhöjen monipuolinen maailma
Kärhöjen monipuolinen lajikkeisto huumaa ja vie harrastajan mukanaan. Kärhöjen kasvattaminen on ihan helppoakin, joten puutarhaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, ettei ensimmäinen kärhököynnös ole varmasti viimeinen. Tilaa tarvitaan seuraavillekin sulostuttajille.
Kärhö on hyvä sekä katekasvina että ruukussa
Kärhö menestyy myös maankateköynnöksenä tai sen voi istuttaa ruukkuun parvekkeelle. Kärhöjä voit istuttaa lämpöiselle seinustalle, puiden ja pensaiden juurelle tai perennapenkkiin nousemaan kaunista köynnöstukea pitkin. Aurinkoisella paikalla kärhölle on eduksi, että sen eteen istutetaan herkkää juurenniskaa suojaavia kasveja, kuten perennoja. Perennojen läheisyys viilentää juuristoaluetta ja kärhö voi hyvin.
Kärhöjen kasvatuksessa tärkeää on, että kasvualusta on runsasmultainen. Kärhöt vaativatkin 40-60 cm syvän istutuskuopan, joka täytetään GreenCaren Puutarhamullalla hieman maanpintaa korkeammalle tasolle.
Valitse lajikkeelle oikea istutussyvyys
Kärhöjen istuttamisesta muistetaan yleisesti, että ne pitäisi istuttaa upottaen juurenniska 15 cm mullan alle. Tämä pitää kuitenkin paikkansa vain arimpien lajikkeiden kohdalla. Näitä ovat loisto- eli jalokärhöt sekä lyhty- ja tiukukärhöt. Muut lajikkeet istutetaan samaan syvyyteen, missä ne ovat astiassaan. Istutuksen yhteydessä versojen pituudesta voi leikata osan pois, jättäen jäljelle noin 30 cm. Istutusleikkaus vahvistaa juuristoa, vaikkei olekaan pakollinen toimenpide.
Lannoitus parantaa kukkaloistoa
Kärhöjen loisteliaaseen kukintaan vaikuttaa olennaisesti lannoittaminen. Helpoimmin huolehdit runsaasti ravinteita nauttivan kärhöpuutarhan tarpeista Puutarha KESÄ™ kastelulannoitteella. Säännöllisyys kasvukauden aikana on näyttävän kukinnan lähtökohta. Kerran viikossa kasteltuna, Puutarhan KESÄn teho on silmin nähtävä!
Kärhöjen kevätleikkaus jakautuu kolmeen leikkuuryhmään. Ota selvää oman kärhösi leikkaustavasta, ennen kuin käyt sen kimppuun puutarhasaksin.
Leikkaa kärhöt oikein!
- ryhmän kärhöjä ei leikata vuosittain, vaan vain silloin kun kasvi näyttää kaipaavan nuorennusleikkaamista. Tällaista leikkuuta kaipaavat pienikukkaiset kevätkesällä kukkivat lajikkeet, kuten alppi-, kruunu-, korean- ja siperiankärhö.
- ryhmän kärhöjä leikataan keväällä terveen, pullean silmun yläpuolelta, jättäen jäljelle vanhaa versoa 50-100 cm mitta. Kokonaan paleltuneet versot leikataan alempaa, jopa maata myöden. Tähän ryhmään kuuluvat aikaisin kesällä kukkivat isokukkaiset loistokärhöt.
- ryhmän kärhöjen kukat kehittyvät samana kesänä kehittyviin versoihin, joten ne leikataan alas 0-20 cm korkeudelta. Alasleikkuuta ei ole pakollista suorittaa vuosittain, jos uudelle kasvulle riittää tilaa. Tämän ryhmän kärhöjä ovat mm. lumikärhö, mantsuriankärhö, lyhtykärhöt, viinikärhöt, kello- ja tiukukärhöt sekä myöhään kukoistavat isokukkaiset loistokärhöt.