Onnistuneen taimikasvatuksen aika – GreenCare Luomu Grobiootti Taimimulta!
Yrittänyttä ei laiteta, mutta kovasti saattaa harmittaa, jos pienestä siemenestä kasvaa vain hiipuva lupaus oman puutarhan sadosta. Miten varmistaisi sadon onnistumisen ja sen, että syyskesän sadonkorjuujuhlassa saisi nauttia ja jopa paukutella henkseleitä?
Kaikki lähtee aasta, ykkösestä, kunnon perustasta. Taimikasvatuksen ykkönen ja sitä kautta tärkein asia on laadukas multa. Se yksinkertaiselta kuulostava perusjuttu, mihin siemenet piilotetaan. Mitä erityistä mullassa pitää olla?
GreenCaren asiantuntijan haluaa mullalta yksinkertaisia asioita. Taimimullan on oltava puhdasta kasvitaudeista ja hyvin kosteutta sitovaa. Kuohkeus ja tasalaatuisuus ovat myös tärkeitä pieniä siemeniä idättäessä. Pienille taimille pitää olla monipuolisesti ravinteita tarjolla, näin taimikasvatuksen perusedellytykset on taattu. Veden- ja hapensaanti, kasvualustan puhtaus ja tasaisen kasvun takaavat ravinteet auttavat innokasta puutarhuria onnistumaan taimiviljelyssä.
Lisää tietoa grobiooteista esimerkiksi Puutarha.Netin artikkelista Haluatko 25% isomman sadon?
Puutarhurin tunnistaa mullan valinnasta
Millä sitten erotutaan naapurin viljelypalstasta? Kuinka omat taimet kasvatetaan terhakoiksi ja runsaasti satoa tuottaviksi?
Kaksi kaverusta kasvattaa tomaattiensa taimet samalla tavalla, mutta pienellä erolla. Molemmat kylvävät ajallaan maaliskuussa ja vievät siemenet lämpimään paikkaan itämään. He nostavat itämisen jälkeen kylvöksen hieman viileämpään paikkaan ja asentavat avuksi lisävalon. Muistavat kastella tasaisesti, huolehtivat taimien tuennasta, tekevät kaiken opaskirjojen mukaan, mutta toinen kasvattaa silti vahvemmat taimet. Mullassa on silloin katseelta piilossa jotain parempaa kuin perusainekset!
Hyvä multa on sama kuin vahvat juuret
Hyötymikrobit tuovat taimien kasvattamisen tälle vuosisadalle. GreenCaren Luomu Taimimulta sisältää taimikasvatuksen kannalta parhaiksi havaittuja hyötymikrobeja, Grobiootteja. Niiden ansiosta juuristosta huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Kukoistava kasvu on mahdollista vain kasville, jonka juuristo on huippukunnossa. Grobioottien tehtävä on asettua itävän siementaimen juuriston pintasolukkoon auttamaan kasvia ravinteiden saamisessa ja pikkutaimen vastustuskyvyn kohentamisessa.
Puhutaan paljon ihmisten hyvinvoinnista ja myös kasvien hyvinvointia voi parantaa hyötymikrobeilla. Hyötymikrobien vaikutus on todettu kiistämättömästi upeaksi. Puolueettomissa kasvatuskokeissa on nähty 25 % parempi kasvu Grobiootteja sisältävässä mullassa.* Se on salainen ase, joka saa naapurin vihertymään kateudesta.
GreenCaren vinkki puutarhurille
Greencaren asiantuntija, arboristi Minna Toivanen vinkkaa, että myös omaa aikaa saa arvostaa ja onnistumisen tunne on tärkeä. Puutarhanhoito tavoittaa harrastuksena koko ajan enemmän ihmisiä. Kun tänä keväänä rohkenet syventymään lajissa lähes protasolle ja haluat tuottaa omat luomutaimet puutarhaasi, mullan laatu on onnistumisen lähtökohta.
Siementaimien kasvattamiseen vaaditaan aikaa ja epäonnistuneet kokeilut johtavat pisimmän kasvatusajan vaatimien kasvien kohdalla jopa uuteen yritykseen vasta ensi vuonna. Sitä emme halua ja siksi valitsemme parhaan mullan!
Harvalla meistä on myöskään liikaa aikaa tai halua tehdä asioita moneen kertaan. Haluaisin, että se joka yrittää, onnistuu myös ensi yrittämällä. Salaisuutta kannattaa siis jakaa. Onhan se kiva, että ystäväkin onnistuu ja harrastuksesta tulee yhteinen ilo eikä kateuden aihe.
*Aqricultura Research Organisation Peracto, 2013
Milloin siemenet kylvetään?
Puutarhamyymälän siemenhyllyllä huumaantuu ja valmistautumaton menee joko lukkoon tai positiivisen sekaisin ja ostaa kaiken, mikä vaan kivalta tuntuu ja mistä aina on unelmoinut.
Siemenviljelyssä aikatauluttaminen on tärkeää ja sen tekemiseen tarvitaan tietoa kasvien vaatimasta kasvatusajasta. Liian myöhään kylvetyt kasvit eivät kertakaikkiaan ehdi satoikäisiksi meidän lyhyessä kasvukaudessa. Liian aikaisin kylvettyjä taimia ei voi istuttaa ajallaan ulos, koska siellä on liian kylmää kasvun kannalta.
Tarkista ohje siemenpussista
Jos pussin kyljessä lukee “4 viikon taimikasvatusaika”, aloita huhtikuun lopulla, mikäli ulos istuttaminen voi hallaöiden puolesta tapahtua touko-kesäkuun taitteessa. Tässä on hyvä huomioida Suomen pituus ja hyvin erilaiset sääolot etelässä ja pohjoisessa.
Kasvatusajoissa on yllättävän paljon vaihtelua. Pisimmän ajan vaativat lajit kuten chilit ja artisokat kylvetään jo talvikuukausina. Lyhimmän kasvatusajan vaatimat lajit voit kylvää suoraan avomaalle tai ruukkuun kesän kynnyksellä.
Kasvatusajan löydät helpoimmin siemenpussien taustapuolelta ja suunnitellessasi ensi kesän kasvimaan sisältöä voit turvautua netissä oleviin siemenluetteloiden tietoihin. Kasvattamisen aikataulu kannattaa kirjoittaa kalenteriin, merkitse sinne myös aikajärjestykseen ne kasvit, joita olet päättänyt kokeilla tänä vuonna.
Taimikasvatustarvikkeet
Idättämiseen tarvitaan muutakin, kuin multa ja siemenet. Istutusruukut, kasteluvälineet, kasvatusharso, pienoiskasvihuoneet ja kasvilamput kuuluvat olennaisena osana taimikasvattamiseen.
Nimikyltit, tukinarut ja -kepit kannattaa myös varata heti ensimmäiseksi kylvöpäiväksi varastoon. Näin lajit ja lajikkeet pysyvät järjestyksessä, eivätkä sotkeennu keskenään sitä mukaa, kun kylvökalenteri etenee. Jatkossa hoitotoimet ovat helpompia, kun tietää mistä kasvista milloinkin huolehtii.
Puutarhavaraston vanhat ruukut ja idätysastiat pitää pestä huolella ennen uusien siementen kylvöä. Grobiootti Taimimulta on silloinkin onnistunut valinta. Jos viljelykseen pääsee siementen tai likaisten ruukkujen pinnalta haitallisia mikrobeja, niin Grobioottien valtaamille juuristopinnoille ei noin vain tulla ryppyilemään.
Grobiootit pitävät vahvasti huolta omasta tontistaan, eivätkä päästä esimerkiksi taimipoltetta näivettämään juuri alkanutta kasvua. Laadukas multa sisältää elämää ja mullan uumenissa tehdään näkymätöntä töitä paremman kasvun puolesta.
Hyötypuutarhan trendikasvit 2019
Puutarhanhoito on ekoteko! Olipa sinulla kasihuone, piha tai laatikoita kerrostalon pihalla, vastustat ilmastonmuutosta istuttamalla lisää kasveja ja hoitamalla puutarhaa.
Kasvis- ja lähiruoka jatkaa tänäkin kesänä trendikkäänä. Lila väri merkitsee mielen voimaa. Lilat kasvikset sisältävät myös paljon terveyttä edistäviä ravinteita. Sellaiset kasvit, kuten lila kukkakaali, munakoisot, violetit perunalajikkeet, lilat maissit, karhunvatukat ja pensasmustikat kuuluvat olennaisina lajeina trendin huipulla kasvavaan hyötypuutarhaan.
Jos haluat voimakkaita värejä ruokapöytääsi, kokeile kasvimaalla ‘Snacking Purple’ paprikaa, violettia salaattikiinankaalia ‘Scarvita F1’ ja purppuran värisiä porkkanoita Purple Haze F1’.
Kukkapenkissä lilaa väriä voit kasvattaa tuoksuherneenä, koristetupakka- lajikkeena ‘Perfume Deep’ ja kiiltomalvana nimeltään ‘Purple Satin’. Tuttuja samettikukkiakin löydät nyt vaaleanpunaisena trendiin istuen.
Yrttitarhasta saat monipuolisen lisäämällä vihreälehtisten lajikkeiden rinnalle violetin salvian, punaisen basilikan ja upeasti tuoksuvan tähkälaventelin.