Tee-se-itse-multaa kompostoimalla!

Kompostoimalla saat itse tehtyä multaa sekoitettavaksi kasvimaan ja koristeistutusten kasvualustaan. Tee-se-itse -multa syntyy kompostoimalla oman talouden tuotteista, joita ei kannata heittää pois. Katso lopusta ratkaisut kompostipulmiin!

Kompostieliksiiri maaduttaa kasvijätteen nopeasti

Puutarhan orgaanisesta jätteestä saat kompostorissa nopeasti multaa Kompostieliksiiri Biohiilen avulla. Sekoittamalla jokaiseen uuteen jäte-erään Kompostieliksiiriä nopeutat kasvijätteen maatumista ja saat kompostistasi multaa 1-2 kuukaudessa.

Kompostieliksiiri Biohiili

Kompostieliksiiri Biohiili

Biohiiltä sisältävä Kompostieliksiiri tekee kompostoinnista helppoa! Kompostieliksiiri nopeuttaa orgaanisen aineksen hajoamista ja sitoo hajut tehokkaasti.

Kompostorin hajuhaitat hallintaan kuivikkeella

Eliksiirin lisäksi hyvin toimivaan kompostiin annostellaan tarvittaessa myös PuuCee- ja Kompostikuiviketta. Kuivikkeen avulla kompostin kosteusolot tasaantuvat ja sinne saadaan ilmavuutta, joka edistää kompostoitumista. Kuivike poistaa kompostin hajuja, joten multatehtaasi toimii nopeuden lisäksi siististi ja hajuttomasti. Aloittaessasi tekemään tee-se-itse -multaa kompostoimalla laita kompostorin pohjalle ensimmäiseksi 20 cm kerros valitsemaasi GreenCaren kuiviketta.

Hamppukuivike, huussiin ja kompostiin
Uutuus

Hamppukuivike, huussiin ja kompostiin

Kotimaisesta kuituhampusta valmistettu tehokuivike huussiin ja kompostiin. Turpeeton ja sopivan karkea. Sopii myös talvikäyttöön. Karkea rakenne säilyttää ilmavuuden…

PuuCee- ja kompostikuivike

PuuCee- ja kompostikuivike

Ilmava ja imukykyinen perinteinen kuivike, joka tasaa kompostin kosteutta ja poistaa hajuja. 50L

Biojätteen kompostointi

Kompostointi on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa käsitellä kotitalouden biojätteitä. Sen avulla voidaan vähentää jätteen määrää, säästää jätehuollon kustannuksissa ja tuottaa arvokasta multaa puutarhan tarpeisiin. Lisäksi kompostointi palauttaa eloperäisen jätteen luonnon kiertokulkuun, tuottaen pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Lopputuloksena saadaan ravinteikasta kompostimultaa, joka on mainio lisä puutarhaan.

Biojäte on yleensä märkää, joten laita tarpeeksi kuiviketta. Annostele biojätteen mukaan 20-40% kuiviketta jokaiseen jäte-erään. Kompostin kosteus on tasapainossa, kun massaa puristaessa sormiesi välistä putoilee vesipisaroita.

Jos kompostoit pelkkää puutarhajätettä, kuiviketta lisätään tarvittaessa, jos kosteutta on liikaa. Kompostorissa voi maaduttaa puutarhajätteen lisänä biojätettä. Silloin tulee ottaa huomioon lisääntyvä kuivikkeen tarve. Kaikki biojätteet pitää kompostoida suljetussa hiirivarmassa kompostorissa. Avokomposti sopii vain puutarhajätteelle.

GreenCare Kompostiheräte
Uutuus

GreenCare Kompostiheräte

Kotimainen, patentoitu (SF 123395) kompostiheräte. Nopeuttaa kompostin toimintaa! Käytä yhdessä valitsemasi kuivikkeen kanssa. 2 rkl/1 litraan biojätettä. 2,5 L pussi…

Ongelmia kompostissa? Ei huolta, katso täältä vinkit

Nämä ovat tavallisimmat kompostoinnin ongelmat. Katso vinkeistä, miten palautat multatehtaasi toimintaan

  1. Pidä komposti kuivana mutta kosteana: Liian märkä komposti jäähtyy. Se hidastaa kompostoitumista ja lämpökompostori voi jäätyä talvella, Varmista, että lisäät riittävästi kuiviketta – ainakin kolmasosa kuiviketta suhteessa jätteen määrään. Kuivike eristää ja suojaa lämpimämpää kompostimassaa kylmältä tiivistyvältä kondenssivedeltä. Jos komposti haisee pahalta (ammoniakilta tai mädältä), se on liian märkä. Lisää reilusti kuiviketta, niin että massasta tulee ilmava.
  2. Jos kompostissasi on muurahaisia, se on liian kuiva ja voit lisätä pari litraa lämmintä vettä massaan. Kun muurahaisten kulkureitti on kostea, ne eivät helposti pesiydy kompostiin.
  3. Valitse oikeat jätteet kompostiin: Keittiöjätteistä kompostoriin voit laittaa ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä kahvinporot. Pienet määrät pehmopaperia ovat myös ok. Biohajoavat jätepussit maatuvat liian hitaasti, niitä ei kannata heittää kotikompostiin. Tyhjennä pussi kompostiin, älä laita sitä mukaan.
  4. Säädä ilmanvaihtoa: Jos sinulla on pikakompostori, säädä ilmanvaihtoa pienemmälle talvella. Vähennä ilmanvaihtoa säätökiekon avulla asentoon, jossa ilma-aukko on vain vähän auki, jotta kompostoriin pääsee vähemmän kylmää ulkoilmaa. Tarkkaile lämpömittaria.
  5. Sekoita kompostia oikein: Talvella, kun lämpötila laskee, kompostin sekoittaminen viilentää sitä lisää. Möyhi kompostia vain kerran kolmessa tai neljässä viikossa ja sekoita noin 40 sentin pintakerrosta. Ei haittaa, jos vanhaa kompostia nousee sekoittaessa hieman mukaan, koska silloin hyvät kompostimikrobit leviävät uuteen massaan.
  6. Hallitse lämpötilaa: Rikkaruohokasvien siemenet tuhoutuvat noin 50 °C lämpötilassa, joten pyri ylläpitämään kompostissa tätä lämpötilaa. Se edistää nopeampaa kompostoitumista ja estää rikkaruohojen kasvua kompostoidussa mullassa. Jotkut rikkojen siemenet ovat toisaalta uskomattoman kestäviä.

Lisävinkit:

  • Älä lisää kompostiin tuhkaa tai liikaa rasvaa: Älä laita kompostiin tuhkaa, se tekee kompostista emäksisen, joka hidastaa kompostoitumisprosessia. Suuri määrä rasvaa, kuten joulukinkun rasva, häiritsee kompostoitumista erityisesti kylminä kuukausina.
  • Älä laita lemmikkien jätöksiä tai biohajoavia vaippoja kompostiin: Nämä voivat sisältää taudinaiheuttajia ja muita haitallisia aineita, jotka eivät sovellu kotikompostointiin. Älä laita kissanhiekkaa kompostiin, koska ulosteissa on haitallisia mikrobeja. Biohajoava muovi tai biopohjainen muovi ei tarkoita, että materiaali ehtisi muuttua mullaksi kotikompostissa, joten on parempi jättää ne pois kompostista.
  • Vältä suurta määrää paperia ja pahvia: Ne voivat hidastaa kompostin toimintaa, ellei niitä ole asianmukaisesti pilkottu ja sekoitettu muihin aineksiin.

Näitä ohjeita noudattamalla voit varmistaa, että kompostisi pysyy terveenä ja toimivana ympäri vuoden ja tuottaa laadukasta multaa puutarhaasi.

Kompostieliksiiri ylläpitää lämpöä ympäri vuoden

Sekä PuuCee- ja Kompostikuiviketta, että Kompostieliksiiriä käytetään kompostissa ympäri vuoden. Hyvin eristetty lämpökompostori ei jäädy talvellakaan ja Kompostieliksiirin käyttö auttaa ylläpitämään kompostin toimintalämpötilaa. Mullantuotanto kenties hidastuu, vaan ei lopu kokonaan. Keväällä pääset aloittamaan viljelykauden omaa kompostimultaa hyödyntäen!